Andmeaida usaldusväärsuse tõstmine

Helistab analüütik: "Vaatan aruannet ja eilse päeva kohta andmed puuduvad, mis teil seal Andmeaidas toimub?"

Helistab finantskontroller: "Eelmise kuu müük on 10x väiksem kui üleelmine, Andmeaidas on valed andmed ja mul on vaja õhtuks teha juhtkonnale kokkuvõte!"

Sinu otsene juht: "Kuule, käisin just ettevõtte strateegia seminaril ja seal üks müügijuht ütles, et Andmeaidas olevaid andmeid ei saa usaldada, sest eelmine kuu avastas ta, et paari arve kogus pole õige?"

Sellised ütlused teevad paratamatult meele kurvaks ja tekib küsimus, kuidas sai see juhtuda? Kuidas? Pingutavad ju kõik ning annavad oma parima.



Aga kui korraks järele mõelda, on see tegelikult paratamatus:

  • Esiteks, inimesed pole ideaalsed. Alati võib jääda midagi märkamata nii analüüsi tegemisel kui ka arendamisel, selle vastu alati ei saa, ükskõik kui palju me ka ei ürita ja panusta. Samas võime ju üritada luua lahenduse, mis kunagi ei lähe katki aga selle tegemiseks kuluks ka üldjuhul väga palju ressurssi  - aega ja/või tehnilist võimekust - kas see kõik tasub ära? Kas on tasuv ühe lihtsa aruande jaoks teha 1 kuu tööd?
  • Samuti peame arvestama, et Andmeait on otseselt mõjutatud teistest süsteemidest. Ikka tehakse alliksüsteemides muudatusi nii loogilisi kui füüsilisi ja vahel see info, ka parimate protsesside korral, ei jõua Andmeaita. Alliksüsteem ütleb "Seda ei juhtu kunagi". Ja ühel ilusal päiksepaistelisel päeval see ikkagi juhtub.
  • Samuti on inimeste tase ja karakterid erinevad. On alla 1-aastase staažiga spetsialiste ja 10-aastase staažiga tipptegijaid. On ülimalt detailseid ja pealiskaudsemaid inimesi.
  • Ning mida suurem Andmeait, seda suurem on oht, ka isegi pärast korraliku testimist, uue täienduse Live'i pannes, et midagi muud läheb selle raames nn "paigast ära".
Tegelikult on see normaalne, sest see on lihtsalt elu. Kellele meeldivad orkaanid? Mitte kellelegi aga see on paratamatus ning mida varem me teame, et orkaan on tulekul, seda vähem meid see mõjutab.

Mida siis teha? Kuidas me saame võimalikult vara teada, et Andmeaidas pole kõik päris korras?

On olemas sadu kui mitte tuhandeid tööriistu ja kindlasti on üks ning hea variant osta spetsiaalne tarkvaraprogramm. Aga kui tegemist on väiksema BI süsteemiga või alles alustatakse BI süsteemi ülesse seadmist või pole rahalisi ressursse, siis on mul teile lahendus.

See lahendus on tõeliselt töötav
Seda lahendust on lihtne üles seada ja ülal hoida
See lahendus ei nõua mingeid lisaressursse
See lahendus annab reaalselt ka soovitud tulemuse

Lahendus on nn kontrollimootor.

Selleks on vaja:
  1. Andmebaasi, kuhu salvestada kontrollide kirjeldused ja SQL kood. Selle jaoks sobib väga hästi Andmeaida enda baas. 
  2. Kasutajaliidest, mille abil info andmebaasi salvestada. Selle jaoks sobib Excel aga ka veel paremini Access ja Openoffice Base.
  3. Regulaarset job'i, mis SQL'id baasis käivitab.
  4. Väljundraport - selleks sobib samuti hästi ettevõtte analüütikavahend. Üldjuhul saab analüütikavahendiga teha ka aruannete automaatsed sheduleeringud inimeste e-mailile.
  5. Knowledge+Action=Power. See tähendab - ainult teadmisest, et on leituda viga, ei aita. Vaja on panna paika vea parandamise protsess, kes/mida/millal teeb ja kes/keda teavitab jne.
  6. Sisestada kvaliteedikontrollid. Kõige lihtsam on alustada Andmeaida laadimise kontrollidest. Sellest teemast juba detailsemalt teine kord.
Selle kõige ülesseadmine ei võta kaua aega (lihtsa toimiva süsteemi saab käima nädalaga) ja mis kõige parem, lahendus on automaatne - igal hetkel võivad erinevad analüütikud lisada kontrolle juurde, ilma release'i ja lisaarenduseta.

Võit -  Andmeaida kvaliteet on jooksvalt kontrolli all - Andmeaida analüütikute aja kokkuhoid - Äri teeb õiged otsused - Äri teadlikkuse kasv -Vead parandatakse kiiremini - Positiivsem õhkkond - Andmeaida usaldusväärsuse kasv

Missugust rõõmu see tegelikult pakub, et meie, kes me vastutame Andmeaida eest, omame kohe infot võimalikest ohtudest

"Knowledge makes a man unfit to be a slave"
Frederick Douglas

See on minuarust lihtsalt ideaalne! Ma lähen tööle ja esimese asjana võtan ette e-mailile tulnud kontrolli väljundraporti ning saan kohe teada, kui midagi nn "halba" juhtunud ning saan kohe hakata tegutsema, saata välja teavitused jne.

Mina saan magada rahuliku südamega ja see on juba omaette võit.


PS! Kui ka alles alustate Andmeaida loomist, siis alustage kohe ka kvaliteedi kontrollidega. Kasu lahendusest saate momentaalselt, just alguses võib olla just palju tehnilisi viperusi, mida kontrolltestid ilusasti kinni peavad.