Qlik Sense

Kuna teame ju et Tableau on viimastel aastatel olnud esirinnas oma heade omaduste poole pealt - ta on lihtne, kiire ja äärmiselt mugav, siis on loomulik, et ka teised tooted liiguvad samas suunas.

Laadisin endale siis Qlik Sense'i, mis on siis esimene avalik toode Qlik Next valdkonnast, mis just keskendub aspektile, et analüüsimine/visualiseerimine/andmetega tegustemine oleks lihtne, kiire ja mugav. Sest senine QlikView nõuab siiski arendaja oskusi ja pole nn ärikasutajale eriti lihtne.

PS! Järgnev on minu personaalne hinnang ja kuna seni Minu jaoks on Tableau olnud kõige parem, siis loomulikult võrdlen Sense Tableauga :)

Andmeühendused

Saan valida nii tekstifaile kui ühendust andmebaasiga, tundub väga sarnane Tableauga.
Excelist laadimine lihtne, valin faili, saab valida objekte erinevatelt lehtedelt




Arusaamatuks jääb mulle, kuidas/kus/mille alusel toimub andmete ühendamine, kas kõik key'd peavad olema baasis määratud? Excelis valides kahelt lehelt andmeid, tundub, et seotakse ühise välja abil andmed tervikuks

Tekitatakse skript, skripte saab muuta. Kuigi ärikasutajale see skriptitamine võib tunduda küll veidi ehmatav ja arusaamatu. See skripti pool võiks pigem jääda kuskile tahaplaanile

Olemas on Data Model Viewer
Tabelite ühendusi ei saa muuta, vähemalt ei leia, osad ühendused teeb väljade järgi õigesti. Mis on hea on see, et saab tekitada mõõdikuid,dimensioone juurde aga võiks olla veidi lihtsamini mõistetav, esialgu andmeühendust defineerides hakata valemeid kohe kirjutama on võibolla veidi liiast ja keerukas.


Peab ütlema, et lihtsa visualisatsiooni loomine on võimalik ja saab suhteliselt ruttu hakkama


Proovisin ka teha geograafilist kaarti, kuid selleks tuleb enne toimetada, tuleb tekitada .kml failid
http://community.qlik.com/videos/2031. Ehk siis hetkel sisse ehitatud geograafilist poolt pole.

Oma nn "App" nagu QlikView seda nimetab saab üles laadida Qlik Cloud'i.

Minu kokkuvõtlik arvamus:
Olles visanud pilgu peale ka Lumirale, kes ka on niiöelda liikunud just visuaalse analüüsi vahendi suunas, peab ütlema, et Qlick Sense on kindlasti Lumirast samm edasi. Qlick Sense'il on juba tunduvalt rohkem võimalusi ja toimetamine on enam vähem ka ok.  Mis mind ennast üllatas oli see, et asi on ka päris kiire ja näeb mulle kui disainihuvilisele ka päris ilus välja võrreldes QlikView v11 ning ka äri kasutaja saab juba veidi aru. Võrreldes Tableauga on muidugi palju funktsionaalsust, lihtsust puudu, kuid algus on tehtud ning päris korralik võrreldes kõigi teiste toodetega, mis turul samas suunas liiguvad. Sellist andmetes liikumist, avastamist on Tableaus lihtsam teha ja ka kiirem. Aga samas ma arvan, et võtab mõned aastad Qlik Sense'il aega, et jõuda Tableaule päris järele, kui just Tableau ka eest ära ei kihuta.

Kindlasti on Qlik Sense'i tekkimine oluline, see motiveerib ka teisi tooteid veelgi edasi arenema samuti Tableaud. Ja meile kui toote kasutajatele on see ju ainult positiivne.

Veel üks hea ja veidi detailsem analüüs http://www.jenunderwood.com/2014/08/14/exploring-qlik-sense-desktop/